Verboden te lachen

Geachte heer, mevrouw,
Op donderdag 16 april aanstaande wordt u geacht deel te nemen aan het theorie-examen rijbewijs B bij de dichtstbijzijnde CBR-vestiging. U wordt geacht het volgende mee te nemen: een geldig identiteitsbewijs en een pasfoto.

Voor deze pasfoto geldt een aantal regels:

 • Er wordt niet gelachen. Het leven is geen lolletje, en dat willen we ook niet suggereren.
 • Als u dan toch per se wilt lachen, doe dit dan met gesloten lippen, zodat de tanden niet zichtbaar zijn. Het zichtbaar zijn van de tanden is namelijk iets voor dieren.
  Wanneer u uzelf als een beest ziet, of dat nu een internationaal erkend dier, een feestbeest of een dekhengst is, mag u niet deelnemen aan het examen.
 • De ooraanzet moet zichtbaar zijn. Dat u daardoor wordt gekweld door visioenen van het op de foto moeten met speldjes of andere haaraccessoires om een enorme bos haar achter de oren te krijgen, komt mooi uit voor punt #1.
 • Wanneer u voor het voorgaande punt gel nodig hebt, mag deze geen reflecties veroorzaken, noch mag dit op enige andere wijze. Het gezicht mag echter ook niet te weinig contrast hebben.
 • Uw hoofd moet een onmogelijke en onnatuurlijke hoek maken, zodat uw -ongetwijfeld niet rechthoekige- hoofd zo mooi mogelijk uitkomt op de -wel rechthoekige- pasfoto. Dit gaat het beste met een dwangbuis.
  Helaas is deze niet toegestaan, omdat dit zorgt voor zichtbare ondersteuning.
 • Wanneer u een bril draagt, mag deze geen schaduw op het gezicht werpen. Dat is in het echt tenslotte ook niet.
 • De achtergrond van de foto moet egaal zijn, bij voorkeur grijs. Dit komt het beste overeen met de Nederlandse weersomstandigheden

Deze regels zijn bureaucratisch noch overdreven, maar voor uw eigen veiligheid. Op deze manier kan gespecialiseerde, gegarandeerd 100% veilige software uw aanwezigheid afleiden door middel van camerabeelden.
De hierdoor verkregen gegevens zullen nimmer in verkeerde handen vallen, hetzij door diefstal of door usb-sticks van militair personeel.

Bij deelname aan het examen zult u de volgende vragen moeten beantwoorden:

 • Wat is het algemeen geldend alarmnummer in Nederland?
 • Is het verstandig om regelmatig uw bandenspanning te controleren?
 • Kunnen blikjes en andere voorwerpen die onder uw pedalen kunnen komen, gevaarlijke situaties veroorzaken?
 • Hiernaast wordt nog een aantal serieuze vragen gesteld.

Ondergetekende geeft aan dat Jasper geslaagd is voor zijn theorie-examen.

3 reacties

 1. Heerlijke blog, lag in een deuk! En je hebt gelijk. Het is echt zware bullshit wat ze voor eisen stellen aan dit soort dingen, :S . Stel je voor dat Andre van Duin aanwezig is bij het maken van je pasfoto’s, no way natuurlijk dat je je lach kan inhouden, xD .

 2. Helemaal mee eens! Moest laatst ook foto’s laten maken voor m’n nieuwe ID (dat ook zonder die foto al lelijk genoeg was), en daar was het van hetzelfde laken een pak. Baggerzooi, maar het moest maar.

  Vervolgens kreeg ik de foto’s in, naar mijn mening, ontzagwekkend slechte kwaliteit. Dat mag dan weer wel! Wat zijn we toch lekker krom allemaal!

  (Nu snap ik ook meteen waarom je niet mag lachen: da’s natuurlijk veel te krom/gebogen/niet-recht.)

Reacties zijn gesloten.