Jasper op Websiteforum

Om de launch van WSF 2 te vieren, wil ik graag terugkijken op hoe WSF gegroeid is en zich ontwikkeld heeft.

Hoe het allemaal begon

Op mijn 10e begon ik met sites bouwen. Dat deed ik met Site Aid, een programma waar je de HTML in moest typen met een heel klein beetje hulp (invoegen van plaatjes ging bijvoorbeeld via een menuutje). Deze site stond op de webruimte van mijn provider, waar ik ze met ons 56K-modempje op gooide. Waar de eerste site over ging, is eigenlijk best gΓͺnant: PokΓ©mon 😳

Een paar maanden daarna kreeg ik Frontpage in handen, waardoor m’n mogelijkheden enorm uitgebreid werden! Fancy menuknopjes, die weliswaar met java-applets gerealiseerd werden (maar dat wist ik toen niet) maar er “wonderschoon” uitzagen.

Toen ik in groep acht zat, werd er bij ons op school de Unicef-spreekbeurt gehouden. In eerste instantie zou ik die gaan houden, maar omdat de leraar niet bepaald subtiel liet merken dat hij liever een meisje wilde, werd het iemand anders. Ik kwam in het hulpteam terecht. “Natuurlijk” maakte ik er een website voor. Omdat onze leraar goed was in marketing, kwamen we in het tv-programma BuYa terecht. Hier maakte ik reclame voor de site, die toen heel vaak werd bezocht. Deze site stond op een gratis Wanadoo-account. Ik kreeg veel mailtjes met tips om de site beter te maken. EΓ©n daarvan verwees me door naar Leejoo, toen nog een hele drukke zwart-met-groene site. Er stonden wel een heleboel leuke javascripts op, met balletjes die je cursor volgden enzo. Nu zou ik dat super-smerig vinden, maar toen was het de bom! Toen ik de site echter wat strakker had gemaakt (versie 5 πŸ˜› ) was ik tevredener. Uiteindelijk wonnen we ook de Unicef-spreekbeurten wedstrijd.

Jasper ontdekt Websiteforum

Het jaar daarop ging ik naar de middelbare school. Ik kwam terecht in een gymnasium-brugklas. We hadden daar een leraar Latijn die een heleboel leuke Latijnse liedjes kende. EΓ©n daarvan was “Quae Voluptas”. Hij leerde ons dat liedje zingen, en een paar dagen later hadden twee vrienden van me een remix ervan gemaakt. Dit vroeg natuurlijk om een promotie-site πŸ˜›
En zo geschiedde. Deze site werd gemaakt op de gratis host Digitale Stad Eindhoven (alleen accounts voor mensen uit de regio).
Helaas ging deze host meteen de eerste dag al plat, door de enorme belangstelling voor het bandje BroJ. Versie 3 (ofzo) van hun site is hier, op BroJ, nog te bewonderen. Liedjes van hen kun je luisteren op BroJ op Last.FM.
Omdat sommige mensen klaagden over het feit dat door die grote hoeveelheid Flash hun computer vastliep, wilde ik een andere site maken. Op een site waar je gratis Flash-sites kon maken, kwam ik een leuke tegen. Helaas werkte inschrijven niet, dus besloot ik om dat template te rippen. Nadeel was wel dat het menu niet werkte. Dus ging ik op zoek naar een site waar ze uit konden leggen hoe dat moest. Via leejoo kwam ik op een hele oude versie van Websiteforum, die zag er zo uit:In Frontpage zat een functie “hotspots”. Hiermee kon je een link aan een stukje van een plaatje geven. Mijn eerste topic heette dus ook Hotspots in Flash. Dit speelde bijna 5 jaar geleden.

Jasper krijgt “ruzie”

Ik bleef posten op websiteforum. Eerst alleen om geholpen te worden, maar al snel (sociaal als ik ben πŸ˜› ) om andere mensen te helpen. Ik kreeg dus ook snel meer posts. Hoe meer posts je had, hoe hoger je rank werd. Ik vond dat fantastisch. Ik was er toen ook fel tegen, toen de crew besloot de ranks af te schaffen. Ik heb daar toen zo over doorgezaagd, dat ik uiteindelijk een waarschuwing kreeg. Gelukkig werd die vrij snel kwijtgescholden, wegens goed gedrag en kerstmis.

Jasper wordt nieuwsposter

Toen de crew besloot om een nieuws-sectie te openen, vond ik dat een leuk idee. Ik wilde graag nieuwsposter worden. Ik bleef dus de nieuwsposter van dat moment, JvN (hij is later helaas spoorloos verdwenen) bestoken met nieuws. Toen hij een moderator werd, mocht ik zijn taak als nieuwsposter overnemen.

Jasper-Webdesign

Ik vond dat ik zo goed was in webdesign, dat ik besloot een eigen “webdesign-bedrijf” op te richten. Dat heette Jasper-Webdesign. Ik maakte onder andere een site voor een kerk en een site voor AAB (die later helaas gehackt werd, waarna ik een nieuwe maakte). Jasper-Webdesign werd gehost door Ditix, een bedrijfje van Thijl en Djordje van dit forum. Omdat ik voor hen ook eea gedesigned heb, kreeg ik gratis hosting (waarvan ik nog steeds wacht tot het vervallen daarvan, nee dat is geen uitdaging πŸ˜› )Mijn creaties. De laatste is de remake van AAB.

RoadtoWWW

NLife wist me over te halen “semantische HTML” te gaan schrijven. We vonden dat dit veel te weinig gebeurde in de tutorials, en dat je het dan dus verkeerd leert. Helaas is deze site nooit een succes geworden. Er is ook nog een V2 gekomen, die helaas niet van de grond gekomen is.

WSF 2

WSF 1 werd een beetje stil en de sfeer was een beetje verziekt. Ik weet niet meer precies hoe het allemaal ging, maar er werd besloten om WSF 2 op te richten. Dit forum zou gezelliger worden. Ook liepen we tegen beperkingen van phpBB2 aan, die we dan zouden kunnen oplossen.
De eerste grote vraag was: phpBB3 (die toen nog niet uit was), of een ander forum. Uiteindelijk werd gekozen voor het wachten op phpBB3. Toen er een Release Candidate van dit forumpakket uitkwam, gingen we aan het werk. Helaas viel het een beetje stil.
Bas blies het project echter nieuw leven in. We gingen hard aan het werk. Er werden ontwerpen gemaakt, en alles leek goed geregeld. Toen kwam de nieuwe versie van phpBB officieel uit. Hierdoor werkte alles waar we zo hard voor gewerkt hadden niet meer. Het project viel opnieuw stil.
Bas baalt hier zo van, dat hij opstapt. Hierbij wil ik hem nogmaals bedanken voor het vele werk dat hij voor WSF 2 gedaan heeft. Applaus mensen!
Djordje probeerde WSF 2 opnieuw op te starten. Helaas werkte dit niet helemaal. Hij probeerde vaart achter WSF 2 te zetten door de crew de grond in te boren. WSF 2 zou er nooit komen, we zouden allemaal leugenaars zijn, etcetera.
Ik weet zeker dat hij het allemaal goed bedoelde, maar hij had het mis. Je leest dit nu, op het vernieuwe Websiteforum.

Jongens enjoy!

11 reacties

 1. Schitterend, al die schattige PokΓ©mon sites…
  Misschien ga ik ook wel ‘ns ooit zo’n webgeschiedenis maken. Vind het in ieder geval leuk gedaan πŸ™‚

 2. Even meteen een vraagje, hier best wel aan gerelateerd: waar haal je al die oude sites vandaan?? Bij mij zijn die allang offline, en vaak ook verwijderd πŸ™

 3. Ik vind het zΓ³ dapper dat jij die oude websites op je blog durft te posten. Ik zou volgens mij nog liever uit het raam van de eerste etage springen dan mijn eerste creaties aan anderen te laten zien (A)

 4. Even meteen een vraagje, hier best wel aan gerelateerd: waar haal je al die oude sites vandaan?? Bij mij zijn die allang offline, en vaak ook verwijderd πŸ™
  Ik had een backup gemaakt op een externe HDD, waar ik ze vanaf heb gehaald.

  Ik vind het zΓ³ dapper dat jij die oude websites op je blog durft te posten. Ik zou volgens mij nog liever uit het raam van de eerste etage springen dan mijn eerste creaties aan anderen te laten zien (A)
  Haha, dat komt ook omdat ik tegenwoordig nauwelijks nog professioneel websites maak πŸ˜›
  Aan toekomstige klanten zou ik het niet laten zien iig πŸ˜›

  Dat is toch juist leuk… Lekker nostalgisch, πŸ˜€
  Ik vond het ook super leuk om te doen πŸ˜›

  @Bramos, je kan ook gebruik maken van de Wayback Machine, hoewel die ook niet alles vind (mijn sites bijvoorbeeld πŸ™ )
  Die Wayback Machine vond Websiteforum ook niet, maar daar heeft ie wel ingestaan πŸ˜›

Reacties zijn gesloten.