Hi, ik heet Windows XP. Ik ben vervelend

Goedemorgen/-middag/-avond/-nacht. Mijn naam is Windows XP. Ik draaide keurig netjes op de computer van Jasper’s moeder. Vorig jaar met pasen ben ik opnieuw geïnstalleerd. Toen draaide ik als een zonnetje, nu word ik al wat ouder en dus ook trager. Dat vindt Jasper’s moeder niet zo leuk, maar daar kan ik niks aan doen. Mensen worden toch ook trager naarmate ze ouder worden? Waarom zou ik dat niet mogen?

Het begon allemaal een tijdje terug. Ik stond gewoon vrolijk een paar minuten op te starten, hangt er opeens een andere monitor aan me! Jasper’s vader had namelijk een nieuwe, dus mocht de oude aan mij. Dat was leuk, want Jasper’s moeder leek weer blij met mij! Of was het toch dat scherm?

Vandaag wil ik weer rustig opstarten, blijkt er opeens een indringer te zijn gedetecteerd. Een PCI-kaart, hoe durven ze?! Ik schenk er niet zo veel aandacht aan en ik start gewoon op. Ik zeg dat ik de grafische kaart herken, en iedereen lijkt blij. Toch zit het me niet lekker, als de monitor wordt ontkoppeld van mijn on-board grafische kaart. Ze durven hem zelfs aan de nieuwe grafische kaart te hangen! En natuurlijk zijn ze niet zo beleefd dat eerst te vragen.

Wat doe je dan in zo’n situatie? Inderdaad, je doet lekker net alsof het allemaal werkt, inclusief het Windows XP laden-balkje. Maar dan stop je er toch mee? Dat zal ze leren, ik bepaal wat er gebeurt!

Oh, ze willen twee monitoren aan mij hangen, één op de on-board vga en één op de externe grafische kaart. Mij best, maar die externe grafische kaart mag maar 4-bits kleuren en een resolutie van 640*480. Logische eisen toch?

Ze nemen er geen genoegen mee, wat is dat nou?! Ze gaan het zelfs met een DVI-kabel proberen, nou daar zwicht ik niet voor hoor.

Ha, ze hebben gezwicht, de grafische kaart is weg. Maar toen ik even later weer opstartte, was ie weer terug! Onkruid vergaat niet zullen we maar zeggen.
Nu slechts één monitor, op de externe grafische kaart. Weer hetzelfde verhaal, wel het laden-balkje geven, maar niet opstarten. Logisch toch?

Oh help, nu hangen er twee monitoren aan de externe grafische kaart. Nou mooi niet dat die elkaar gaan uitbreiden! Ze geven maar lekker hetzelfde weer, lekker puh! Alleen het laden-balkje, en dan lekker zwart.
Ik geef tenslotte het aanmeld-vakje alleen op de hoofdmonitor, en dat is de monitor die aan de onboard-vga hangt. Dat daar geen monitor aanhangt op dit moment, is niet van belang. Ik laat dat scherm alleen op de hoofdmonitor zien, en als die er niet is hebben ze pech.

Ah, ze zijn er eindelijk achter. Ze hebben de hoofdmonitor verplaatst naar de grafische kaart. Mij best, maar nog steeds maar 4-bits en een lage resolutie. Voor meer wil ik nieuwe drivers. En die haal je natuurlijk van de site van de maker. Met welke browser? Internet Explorer! Dat die twee keer crasht en vervolgens Firefox moet downloaden om drivers te downloaden, is niet mijn probleem toch?

Na de nieuwe drivers, toon ik me flexibel en besluit ik die twee schermen wel als aparte schermen te zien, namelijk 1 en 3. Logisch toch, want 2 is de niet aangesloten onboard-monitor.
Hè, ze zijn blij dat dit eindelijk opgelost is, maar toch ook wel boos op me. Waarom? Het is toch geen probleem dat dit hele gebeuren 2 volle uren heeft gekocht? Ze geloven hun herinneringen dat Ubuntu zoiets in minder dan een kwartier kan toch niet?

Nou mensen, ik ga er weer weg van, even een Blue Screen of Death laten zien!

9 reacties

  1. Hi,
    Inderdaad leuk geschreven 🙂

    @ndshomebrew, Windows Vista is ook niet leuk, maar met meerdere beeldschermen en grote videokaarten weet het zich wel te vinden… Gelukkig.

  2. … Jasper. Ik wist dat je schizofreen was, maar dat je alterego een computer was, had ik nooit geweten…

    Leuk geschreven 😀

Reacties zijn gesloten.